Beleggen in vastgoed in Groningen

Geld verdienen met vastgoed? Investeren in vastgoed kan aardig lonen. Met een goed beleggingspand – bijvoorbeeld een studentenwoning of huurappartement – investeer je geld voor de toekomst.

In Groningen is de vraag naar woonruimte groot. Studentenkamers, een volledige woning of een studio in de stad: met de verhuurinkomsten van vastgoed verdien je een aanvulling op je inkomen of bouw je aan je pensioen.

Vastgoedbelegging en rendement

Een beleggingsobject in Groningen kan een mooi rendement opleveren. Daarmee zijn de huuropbrengsten uit een pand hoger dan de spaarrente bij de bank en stabieler dan de meeste dividenden van aandelen. Met de juiste vastgoedhypotheek verhoog je het rendement nog verder (zie ook hieronder: hefboomwerking).

Verhuur van de woning in box 3

Een beleggingspand valt idealiter onder je box 3-vermogen (sparen en beleggen). De inkomsten uit verhuur hoef je dan namelijk niet op te geven bij je jaarlijkse belastingaangifte. Alleen de WOZ-waarde van de woning minus de hypotheekschuld geef je op als bezit in box 3. De huurinkomsten zijn geheel van jou, er is geen tussenkomst van de Belastingdienst.

Verhuur in box 3 is dus heel aantrekkelijk.

Maar: ziet de Belastingdienst je als ondernemer, dan valt je beleggingspand onder box 1 (inkomsten uit werk). In dat geval geef je alle huurinkomsten op, met daarbij belastingheffing tot gevolg. Voorkom dat je gezien wordt als ondernemer. De grens tussen gewone verhuur en commerciële verhuur is snel overschreden. Wat telt is het geheel aan activiteiten dat je uitvoert voor de verhuur. Door een vastgoedbeheerder in te schakelen die de verhuur, administratie, financiën en het onderhoud regelt, blijf je in box 3.

Een hoger rendement dankzij hefboomwerking

Door de lage hypotheekrente ontstaat extra voordeel als je een vastgoedhypotheek afsluit voor een deel van het aankoopbedrag van je beleggingspand. Let op: de rente voor de hypotheeklening moet lager zijn dan het rendement dat uit de verhuur wordt gehaald. Er zijn investeerders die op deze manier sneller een volgend pand aan kunnen kopen en zo hun portefeuille uitbreiden.

Makelaars Otto de Gries en Ruben Ludwig kunnen je helpen bij het (ver)kopen van je beleggingspand en het vinden van de juiste vastgoedhypotheek.

Voordelen en nadelen van beleggen in vastgoed

Voordelen vastgoedbelegging Mogelijke risico's
Direct rendement dankzij huur Onderhoud van het pand
Huurinkomsten in box 3 onbelast Waardedaling van het pand
Waardevaste investering en stijgende vastgoedprijzen Leegstand* of huurders die niet betalen
Ongevoelig voor inflatie Geen spreiding en niet liquide
100% controle over je investering

* Geruststellend: bij 050Vastgoed is de leegstand van vastgoed in ons beheer al ruim 15 jaar minder dan 1%. We werken namelijk hard voor ons hechte netwerk, aan het onderhoud, een goede huurdersselectie en heldere communicatie met huurders.

Verstandig beleggen in vastgoed in Groningen

Beleg verstandig. 050Vastgoed is de beste kennis die je in Groningen kunt hebben.

Verken je opties

 

 

Nieuwsgierig naar meer betrouwbare bronnen over investeren in vastgoed en hoe je daar fiscaal het meeste uit haalt?

We verzamelden deze artikelen die zeker de moeite waard zijn om te lezen:

  • Business Insider: geld verdienen door je huis te verhuren
  • De Gelukkige Investeerder: hefboomwerking in vastgoed
  • IEX Geld: beleggen in vastgoed kan aardig lonen; hier moet je op letten
  • ING: vastgoed voor meer rendement
  • De Beleggersgids: voordelen en nadelen van verhuren vastgoed
  • Hoe krijg je een hoger rendement met het hefboomeffect?

Heb je nog vragen over de Groningse vastgoedmarkt? Maak vrijblijvend een afspraak, dan kunnen we al je vragen beantwoorden.